Er det sundt at rejse og hvordan påvirker naturen os?

Læsetid: 5 minutter

Naturen har for mig altid været et sted, hvor jeg kunne slappe af og være mig selv. Måske har du det på samme måde? Det er rart at komme væk fra byens larm og ud i den tomme skov kun ledsaget af den sprøde, knasende jord under dine sko. Herude bukker træerne i vinden og byder dig velkommen. Man kan bruger flere timer på bare at indsnuse den friske luft, mens man ser til, når dagen langsomt og uforstyrret flyder forbi. Man føler sig på en måde hjemme herude. Man bliver næsten en anden, men samtidig kunne man ikke være mere sig selv.

I mit arbejde bruger jeg meget mental energi hver dag, så naturen er mit tilflugtssted, når sjælen har brug for at blive nulstillet. Jeg snakker ikke meget om det her på hjemmesiden, men jeg har efterhånden udviklet en stor kærlighed for vandreture – især i Sverige, hvor der er masser af storslået natur. For et par uger siden var jeg på Kullen. Det er dejligt tæt på, men terrænet kunne ikke være mere alsidigt. Derfor har jeg også vandret der nogle gange. Før jeg tog af sted, tænkte jeg, om der mon lå mere i det end, at jeg elsker naturen og har en vis forkærlighed for rejser. Så notesbogen røg i lommen sammen med min trofaste fyldepen.

Ud fra mine notater om turen og videre research herhjemme gav jeg mig til at undersøge, hvorfor vi som mennesker føler denne glæde når vi befinder os i naturen og rejser ud til andre lande.

I bunden finder du også lidt praktisk viden om Kullen, hvis du kunne være interesseret.

Hvad gør naturen ved os?

Det er beroligende

Det er sikkert ikke nyt for dig, at frisk luft og lange gåture gør dig frisk og giver fornyet energi. Måske har du også set ordet ”skovbad” dukke op flere og flere steder, men ikke prøvet det. Det har jeg i hvert fald. Det er nu ikke lige skovbad, jeg vil snakke om, men den positive indvirkning naturen har på os. Ifølge forskere skal der næsten intet til, før vi påvirkes. Selv så lidt som at kunne se naturen – f.eks. at kunne se det fra sin seng – påvirker os både fysisk og psykisk. Man har teorier om, at det har noget at gøre med, at vi engang var stenaldermennesker.

Dengang befandt vi os kun i naturen og lærte at forholde os til disse omgivelser. Vi følte os hjemme, da det jo var vores hjem. Hjernen udviklede sig til den sofistikerede supercomputer, den er i dag, under disse forhold gennem tusinder af tusinder af år. Derfor er der stadig mennesker, der føler sig hjemme og ét med naturen i dag.

Koncentrationsevnen forbedres

Naturen hjælper os med at genoplade de kognitive batterier. Især koncentration, hukommelse og fokus. Koncentration og fokus er noget mange – inklusive mig selv – kunne bruge noget mere af i dag. Vi forstyrres af lyde og beskeder hele tiden fra en lang række enheder. Manglende eller svindende koncentration er ikke vejen frem. I en undersøgelse fra 2008 undersøgte man, hvordan forsøgsdeltagere ville klare opgaver, der krævede en god mængde koncentration. Nogle af deltagerne blev bedt om at gå tur i naturen, andre i byens gader. Dem der gik i naturen klarede opgaverne betydeligt bedre end dem, der gik tur i byens gader.

Når der sker for mange ting omkring os – f.eks. biler der drøner forbi og mennesker man hele tiden støder albuer med – dræner det vores ressourcer i hjernen. Vi får sværere ved at sortere distraktionerne fra og derfor er gåturen sådan set spildt. Sensitive mennesker kender dette alt for godt.

Det er afstressende

I naturen skal vi ikke tage nogle valg. Naturen bestemmer selv farten. Naturen bestemmer om det pludselig skal regne eller om du får lov til at se et egern. Ingen andre bestemmer hvornår solen skal gå ned eller stå op. Det gør den helt af sig selv. Alt dette frarøver os kontrollen og det er netop dét, der kan hive dig ud af en ellers stresset hverdag. Du skal kun koncentrere dig om at gå, sidde eller ligge ned i græsset. Du får mere tid til at se på dig selv og være i dig selv. Følelser du ikke vidste, du havde i dig, kan komme op til overfladen og få dig til at indse nogle sandheder om dig selv og den måde du lever dit liv.

Naturen kan hjælpe dig til at producere mindre af stresshormonet kortisol i blodet, ændre hjerterytmen til det bedre, give dig lavere blodtryk, styrke immunforsvaret og så meget andet. Selvom der er lavet mange forskellige undersøgelser, er det stadig uvist, hvorfor naturen har denne effekt på os. Men en ting er sikkert: Naturen gør underværker for os.

via GIPHY

”When you’re just a little bit out of your comfort zone, you’re at peak learning.”

Ben Klasky

Hvordan påvirker rejser os?

Det kan være noget så stressende at rejse, men samtidig sundt for dig. Når hverdagen begynder at blive lidt for rutinepræget, skubber rejsen dig ud af dette mønster. Det giver hjernen en masse nye informationer og oplevelser, hvilket ændrer og forbedrer din måde at tænke på, da du nu er nødt til at vænne dig til de nye omgivelser og kulturer. Hver gang du finder ud af, hvordan du skal gøre noget nyt – det kan være at finde vej i et land, du ikke har været i før – udsender det bølger af signaler til belønningssystemet i hjernen. Derfor er det sundt at rejse. Hjernen kan nemlig godt lide at finde og løse problemer.

Selvom det er stressende at rejse, er det ironisk nok også afstressende, da det er en flugt fra din egen virkelighed. Du kommer langt væk fra alt det, der stresser dig og kan endelig fokusere på dig selv. Noget enhver person kan nyde godt af engang imellem. Kreative mennesker og store tænkere har vist dette i lang tid. F.eks. har forfattere gennem tiden ment, at rejser ikke kun er afstressende, men også øger kreativiteten. Undersøgelser viser, at de nok ikke er helt gal på den.

Når man rejser, øges den kognitive fleksibilitet, fordi du bliver mødt at tonsvis af nye sanseindtryk og oplevelser. Det vil sige, at hjernen bliver bedre til at hoppe fra en idé til en anden, som er en af de vigtigste ting, når det kommer til kreativitet. Men for at mærke denne effekt, når du kommer hjem, er det ikke nok bare at sidde foran poolen indenfor hotellets trygge rammer. Du er nødt til at komme ud og opleve kulturen og alt det landet har at byde på.

Konklusion

Både naturen og rejser byder på forbedringer i hjernen. Det er afstressende, beroligende og general godt for helbredet. Trods de mange undersøgelser, er forskere endnu ikke sikre på, hvorfor vi påvirkes af det, men de er alle enige om, at det er sundt. Min egen teori er lidt den samme som andres. Jeg tror også, at det har noget at gøre med, hvem vi var engang (altså stenaldermennesker). Det er nok ikke helt forkert at mene, at de dyriske dele af os stadig har brug for udfoldelse. Vi er ikke bygget til at befinde os bag husets fire vægge eller glo på store betonbygninger dagen lang. Vi har brug for at føle at vi lever og brug for at fodre den nysgerrighed der ligger naturligt til os, men som nogle har glemt.

Jeg tror ikke, vi kan ignorere, at vi engang boede i naturen og det er sikkert grunden til at nogle føler sig mere hjemme uden for hjemmet.

Praktisk viden om Kullen

  • Du kan køre til Kullen i bil, men du kan også tage bussen. Tag bus 220 (mod Höganäs) fra Helsingborg C til Mölle. Kigger du på Skånetrafikens app, så kan du se, at den fortæller dig, at du skal skifte til bus 222 i Höganäs. Men har du valgt den bus, som Skånetrafiken foreslår, skal du ikke skifte bus. Bussen skifter til bus 222, inden den fortsætter mod Mölle.
  • Skånetrafikens app kan du desuden bruge til at købe billetter. Du scanner simpelthen bare telefonen inde i bussen, ligesom du scanner rejsekort herhjemme.
  • Hver opmærksom på, at der ikke kører busser fra Mölle og ud til spidsen af Kullen om efteråret. De kører kun i sommersæsonen.
  • Toilettet ved stranden i Mölle er også lukket om efteråret. Der er kun et åbent toilet ved Ransvik Havsveranda.
  • Kiosken, restauranten og toilettet på Kullens spids har lukket uden for sæsonen. Så medbring selv mad og drikke.
  • Vandreturens varighed er ca. 1,5 – 2 timer hver vej med små afstikkere.
  • På ruten finder du mange små stier ud til klippekanter og grotter. Hvis du har energi til det, er det værd at undersøge.

Niklas H-L

Featured photo by Niklas H-L


Relaterede indlæg

Ved du ikke hvad du skal vælge?

FÅ BESKED OM NYE INDLÆG

Vær den første til at modtage nyheder, tips og andet god læsning.

Kommenter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.