Du har ikke brug for en niche

Læsetid: 4 minutter

Leonardo da Vinci malede Mona Lisa og Den Sidste Nadver. Han dissekerede menneske-lig og tegnede detaljerede skitser af dem. Han designede flyvemaskiner, broer og våben. Han skrev omstændige studier i sine notesbøger lige fra planter til dyr til menneskeansigter. Da Vinci havde mange forskellige interesser og udforskede dem alle. Han nøjedes ikke kun med at være kunstmaler.

I dag er det nærmest forbudt at ville flere ting. Enten er du kassedame eller også er du ekspert i neurologi. Men hvorfor? Det er så kedeligt kun at være én ting. På mange måder kan jeg relatere til da Vinci og det kan mange andre sikkert også. F.eks. interesserer jeg mig både for at skrive og producere punge i læder. Selvfølgelig er der nogen, der er nødt til at være eksperter i én ting. F.eks. kirurger. Der er det ret vigtigt at kunne sit kram. Ingen har lyst til at blive opereret af en kirurg, der ikke ved, hvad han laver.

Problemet ved at lukke sig inde i en boks

I folkeskolen lærer vi, at vi kun kan vælge én karriere-vej. Vi kan være enten det eller det. Og ifølge vejlederne er vi nødt til at vælge, hvad vi vil være resten af vores liv (i en alder hvor vi først lige er ved at finde ud af hvem vi er), så de kan finde den rigtige uddannelse for os. Vil man for mange ting, får man at vide, at man drømmer alt for stort og er nødt til at tænke realistisk. Hvis “realistisk” betyder at ignorere, hvad der gør dig unik, then be my guest. Men jeg vælger at tro på, at man kan alt, hvad man sætter sig for.

En “realistisk” tankegang får os til at glemme vores nysgerrighed og vores trang til at udforske. Det er ikke meningen, vi kun skal være én ting resten af vores liv. Hjernen har brug for at blive udfordret på den ene eller den anden måde. Tror du, at de i stenalderen ansatte en bestemt hulemand til at tænde bål og intet andet? Nej. Det var først da samfundet begyndte at udvikle sig til det vi ser i dag, at folk blev sat i bokse. Men i dag har vi mulighed for at være hvem som helst. Du behøver ikke være postmand, hvis du hader det. Ved at omstrukturere den tankegang, der blev indprentet i din barndom, finder du ud af, hvor meget du er i stand til.

Giv dig selv lov til at være nysgerrig. Gør hvad der inspirerer dig og får dig til at føle dig i live. Det er så vigtigt i en verden som i dag, hvor de fleste vælger en karriere ud fra, hvor stor succes andre har haft i den eller hvad de mener, man bør vælge.

via GIPHY

Problemet ved en niche

Tving ikke dig selv til at finde en niche bare for at have en niche og fordi eksperter mener, at man skal have en. Hvis du vil være forfatter og skrive en blog eller bøger nytter det ikke at sige, “Jeg interesserer mig for kuglepenne og hvilken type blæk der er bedst for papir, så min blog skal handle om kuglepenne.” Det er en fin niche og sådan bør en niche være, men hvor meget kan man i virkeligheden skrive om kuglepenne? Ligegyldigt hvor meget du interesserer dig for kuglepenne, så vil det i sidste ende sikkert blive en plage at skrive om. Og der er intet værre end at skabe en niche omkring noget, du ender med at hade.

Nogle gange ender folk ud i at emnet malkes så tyndt, at alt hvad man foretager sig kommer til at se ens ud med mindre og mindre rum mellem forskellene. Jeg har unsubscribet fra Youtube kanaler, fordi alle deres videoer til sidst handlede om stort set det samme. Det blev kedeligt at høre på.

Går du så meget op i at finde din niche, at du allerede her går i stå, så glemt det. Skriv om lige præcis hvad du har lyst til, gør lige præcis hvad du har lyst til. Det vigtigste er at komme igang. Jeg beundrer folk, der har en masse forskellige talenter og bred viden og tør vise det frem.

Når du ikke har en niche

Selvfølgelig bliver det lidt sværere at opbygge et publikum/en klientbase, når du ikke har ikke en niche, men ikke umuligt. Det tager bare lidt længere tid. Ironien ved det er, at nogle folk ikke stoler lige så meget på nogen der kan en masse forskelligt. De vil hellere have eksperter. Men på trods af det betaler det sig at udforske sine interesser, hvis du vil beholde din forstand. Uden en niche kan du undersøge de ting, der fanger din interesse og nysgerrighed på et meget mere frit plan. Der er ingen kunder, chefer eller andre ydre meninger der tvinger dig til noget.

3 tips til dig uden en niche

Nu tager jeg en blog som eksempel, men du kan sikkert også bruge det i andre sammenhænge.

Vær dig selv på alle måder. Folk kan lide ærlighed, så der er ingen grund til at prøve at være nogen anden, når du skriver.

Vær ikke bange for at være åben omkring dine problemer og vise din egen sårbarhed. På denne måde vil andre også se dig mere som en menneske. Lad dem mærke at der bag teksten sidder en person ligesom dem selv.

Skriv som taler du med en ven. I skolen lærer vi at skrive pæne og akademiske stile. Smid den tanke ud af hovedet. Folk føler sig mere velkomne, når de føler at der bliver talt til dem og ikke ned til dem. Gør ikke dig selv klogere end du er. Det mærker folk hurtigt.

Der kommer en dag, hvor du finder ud af, hvad der interesserer dig allermest. Der begynder at tegne sig et mønster. Det vil være noget, der tiltrækker dig mere end noget andet. Du vil med sikkerhed vide, når denne dag kommer. Her finder du endelig din niche. Dét du bare er nødt til at dele med verden. Din store passion! Men indtil videre er det bare at klø på og kaste dig ud i alt det der gør dig glad.

Niklas H-L

Featured photo by iam Se7en on Unsplash


Relaterede indlæg

FÅ BESKED OM NYE BLOGINDLÆG

Vær den første til at modtage nyheder, tips og andet god læsning.

Kommenter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.